När är bastun öppen? 

Bastun är öppen ordinarie tider: 

Fredagar 17–20, Mixbastu, öppen för alla 

Lördagar 13–16, Dambastu, öppen för kvinnor 

Söndagar 13–16, Herrbastu, öppen för män 

Utöver dessa tider har vi extrapass. Dessa publiceras i kalendern senast dagen innan de äger rum. Vid sjukdom kan vi behöva ställa in bastupass. Kontrollera därför alltid i kalendern innan du tar dig till bastun, för att säkerställa att bastun är öppen.

Vad kostar det att basta? Det kostar 40 kronor per person och gång. 

Hur funkar det? När bastun är öppen och det finns plats är du välkommen in. Du swishar avgiften i dörren.

Hur betalar jag om jag inte har Swish? Vi har ingen möjlighet till kontantbetalning. Däremot brukar det lösa sig inom gruppen av bastande om någon inte har Swish. 

Hur många får plats i bastun? Det får plats 12 personer. Vår rekommendation är att det alltid är två värdar på plats och då finns det alltså plats för 10 besökare. 

Hur får jag en plats i bastun? Är bastun öppen och det finns plats kvar är du välkommen att basta. Vid kö har vi ett kösystem. Tio minuter innan bastun öppnar delas det ut kölappar till de som väntar på bryggan. De tio första får plats i bastun. När någon lämnar sin plats i bastun är den på plats med lägst nummer på sin kölapp välkommen in i bastun. Är det kö får du basta i en timme. Att ha fått en kölapp är ingen garanti för att få basta under passet. 

Varför har ni inget bokningssystem? Vårt kösystem förenklar administrationen och vi tror att det ger fler möjlighet att basta.

Kan jag ta en kölapp åt min kompis? Nej. Vi delar ut en kölapp per person. 

Måste jag vänta på min tur vid bastun? Bara bastande får vara på flotten när bastun är öppen. Flotten är lite trång och vi vill inte att någon ramlar i vattnet. Respektera repet som spärrar vägen till bastuflotten. De som köar får vänta på valfri plats. Det finns ett fint utegym på stranden vid bastun. Använd gärna det. Eller ta en promenad i vårt vackra naturreservat. När någon lämnar bastun får den som har lägst könummer komma in i bastun. 

Finns det en maxtid för hur länge jag får basta? Ja, om det är kö får du basta i en timme för att möjliggöra att så många som möjligt som vill basta får göra det

Kan jag hyra bastun? Nej, bastun är bara öppen för allmänheten. 

Vad är en bastuvärd? Bastun bemannas av ideella bastuvärdar som har fått utbildning både i hur en sköter bastun och i Sätrabastuns Skötselförenings värdegrund och vision. Det är bastuvärdarna som bestämmer i bastun och de representerar föreningen under passen.

Vad är extrapass? Utöver våra ordinarie öppettider får bastuvärdar öppna extrapass för allmänheten. Extrapass syns liksom de ordinarie passen i vår kalender här på hemsidan.

Är barn välkomna? Javisst. Barn betalar samma avgift som vuxna. Vattnet är djupt vid bastuflotten och det finns inga staket, vilket är viktigt att känna till om du tar med barn som inte kan simma. Vid vatten gäller, som alltid, att ansvarig vuxen har konstant uppsikt över barn som inte kan simma. 

Gäller könsuppdelningen även barn? Alla barn är välkomna på alla pass upp till cirka tio år. 

Finns det duschmöjlighet? Sommartid går det att duscha i uteduschen vid utegymmet.

Finns det toalett? Sommartid finns tillgång till strandbadets toaletter.

Finns det vatten i bastun? Det finns endast sommarvatten uppe vid utegymmet. Ta med eget dricksvatten. Sjövatten får inte hällas på stenarna. Innehållet i de vattendunkar som finns i bastun är till för stenarna, inte till gäster. 

Vad har ni för regler? Våra trivselregler hittar du under menyvalet Trivselregler.

Varför måste jag skyla mig i bastun och bada med badkläder? Vi vill att bastun ska vara en plats där alla är bekväma och trygga. I avtalet med Skärholmens stadsdelsförvaltning har vi lovat att bastubadare skyler sig både i och utanför bastun. Flotten och bryggan räknas som allmän plats och badkläder används vid bad. 

Får jag dricka en öl i bastun? Alkohol är inte tillåtet i bastun eller på flotten. Bastun räknas som allmän plats och vi vill att alla ska vara bekväma i bastun. Därför får alkohol inte förtäras. Alkoholfri dryck går bra, men inga glasflaskor tack. 

Får jag äta i bastun? Nej. 

Får jag använda bastuarom? Nej, eftersom det kan finnas personer som är allergiska. 

Björkruskor då? Nej, tyvärr inte. 

Får styrelsen eller bastuvärdarna någon ersättning för sitt arbete? Styrelsen, liksom alla bastuvärdar, utför sitt uppdrag helt ideellt och får ingen ersättning utöver den fantastiska belöningen som är att vi har världens finaste bastu. 

Hur ser samarbetet mellan Sätrabastuns Skötselförening och Skärholmens stadsdelsnämnd ut? Vi har ett avtal och ett samarbete som vi är glada över. Skärholmens stadsdelsnämnd äger bastun och ansvarar för löpande underhåll. Föreningen håller bastun öppen för allmänheten och står för de löpande utgifterna kopplade till driften. Vi har kontinuerliga avstämningar och jobbar tillsammans för Sätrabastun. 

Vad tycker Sätrabastuns Skötselförening om andra bastuföreningar i Stockholm? Vi är stolta över att ingå i Stockholms bastufamilj och vi hoppas att denna familj ska få bli ännu större. Det finns fler bastuinitiativ på gång runt om i vår vackra stad. De bastuar som finns har lite olika uttryck och sätt att fungera, utifrån våra olika förutsättningar, men framför allt är vi förenade i vår kärlek till bastu och att vi vill möjliggöra för så många som möjligt att få basta. Vi är väldigt tacksamma för all hjälp vi fått av de föreningar som gått före och hoppas kunna bidra med liknande inspiration och stöd till framtida bastuinitiativ. 

Vad har ni för policy mot kränkande behandling och sexuella trakasserier? Bastun ska vara en trygg plats för alla. Läs vår policy mot kränkande behandling och sexuella trakasserier.

Jag har en väldigt bra idé som jag vill att styrelsen ska veta. Vad kul! Du får gärna mejla denna till bastu127@gmail.com. Vi tar emot din kommentar och behandlar den antingen i styrelsen eller skickar den vidare till Skärholmens stadsdelsförvaltning. 

Varför svarar ni inte på min fråga? Vi gör vårt bästa att svara på alla frågor. Vi ber om förståelse för att det kan ta lite tid. Vi i föreningen gör detta ideellt, vid sidan om våra arbeten, familjeliv och andra åtaganden. 

Varför är bastun inte bättre tillgänglighetsanpassad? Det är väldigt tråkigt att inte alla kan ta sig ut till bastun. Vi har framfört tillgänglighetsproblematiken till stadsdelen. 

Varför kostar det 40 kronor? Avgiften är så låg som den kan vara i relation till våra utgifter. Vi vill ha en så låg avgift som möjligt för att möjliggöra för fler att basta. Vi är en ideell förening utan vinstsyfte. Kostnaden för att basta ska täcka våra löpande utgifter samt möjliggöra att vi klarar av oförutsedda utgifter. Vår största utgift är ved.

Är jag försäkrad när jag bastar? Nej, du bastar på egen risk.

Hur blir jag medlem i föreningen? Det är bara bastuvärdar som kan vara medlem i Sätrabastuns Skötselförening. Du behöver inte vara medlem för att basta. Alla som vill är välkomna att basta i Sätrabastun. 

Jag vill engagera mig. Hur gör jag? Om du vill bli bastuvärd eller utföra någon annan uppgift som underlättar föreningens arbete får du gärna mejla bastu127@gmail.com. Just nu är det många som vill engagera sig – det är jätteroligt, men innebär att vi ibland behöver säga nej till förfrågningar.

Varmt välkommen till Sätrabastun! Hälsningar från styrelsen för Sätrabastuns Skötselförening